Tichete de masă 2024 – dispar cardurile de bonuri din România. Anunțul care va supăra milioane de români

de: Alexandru Puiu
15 09. 2023

În ultimele săptămâni a început să se vehiculeze din ce în ce mai des desființarea tichetelor de masă pentru salariații români, în contextul în care măsura cu pricina reprezintă un ajutor substanțial pentru milioane de oameni.

Aparent, acestea vor fi înlocuite parțial cu bani, în unele cazuri. În realitate, există multe variabile, iar românii de rând sunt primii care vor avea de pierdut. Pe locul al doilea se află comercianții care vor avea de suferit după desființarea cardurilor de tichete.

La momentul de față, în România, majoritatea angajaților primesc 20 de tichete pe lună pe suport electronic cu o valoare maximă de 35 de lei, iar ultima lor actualizare din prisma valorii s-a petrecut în această vară. De la 1 ianuarie 2024, ar trebui să sară la 40 de lei.

Bani în loc de tichete de masă, în teorie

Deși s-a creat o întreagă industrie care funcționează în jurul cardurilor de tichete, surse guvernamentale au afirmat în această săptămână că, de anul viitor, acestea ar putea fi înlocuite cu bani sau ”carduri pentru alimente”. Ce ar înseamna acestea din urmă și cum se diferențiază de cardurile de tichete nu este încă foarte clar. Proiectul urmează să fie definitivat săptămâna viitoare.

În cazul în care partidele din coaliția de guvernare ajung la un acord, din 2024, angajații ar putea primi valoarea tichetelor în bani. Principalul motiv pentru care guvernul și-ar dori așa ceva este că vor putea impozita bani ca pe salariu (impozit pe venit + CAS + CASS), pe când în cazul tichetelor de masă se aplică alte reguli, taxele fiind semnificativ mai mici, doar impozit pe venit. Cu alte cuvinte, interesul este de a aduce bani la bugetul de stat și nu are niciun fel de legătură cu binele oamenilor.

Va fi interesant de văzut dacă, în cazul în care tichetele vor fi înlocuite cu bani, ce impozite se vor plăti, dacă se vor păstra aceleași beneficii.

„Anul acesta ne vedem nevoiţi constant să explicăm şi să ne opunem public unor modificări fiscale cărora nu le înţelegem sensul. Avem de această dată situaţia tichetelor, un instrument excelent care şi-a dovedit utilitatea şi eficienţa, fie că vorbim de vouchere de vacanţă sau tichete de masă, ori cadou. Acestea au generat anual peste 3 miliarde de lei încasări la bugetul de stat şi funcţionează cu succes de peste 20 de ani în România”, a declarat Ion Biriş, preşedinte HORA.

„Tichetele de masă sunt în România din 1998 şi au avut beneficii majore pentru angajaţi, care au integrat mai uşor masa de prânz în comportamentul lor. Din 2020, tichetele de masă sunt acordate exclusiv pe carduri contribuind la digitalizarea restaurantelor şi fiscalizarea veniturilor.

Cardurile emise în programele sociale ale Guvernului, prin care mese calde erau asigurate pentru categoriile vulnerabile au reprezentat o modalitate de educare a populaţiei să facă plăţi cu cardul. Acest sistem funcţionează în lume în peste 45 de ţări şi în România din anul 1999, iar efectele pentru economiile statelor care le implementează sunt recunoscute de organizaţii internaţionale, precum Organizaţia Internaţională a Muncii şi OECD. Faptul că sunt un instrument digital ajută enorm la trasabilitate sumelor cheltuite.

Din nou, insistăm asupra necesităţii unui dialog şi a unei consultări cu industria pentru o schimbare care ar afecta enorm un întreg sector. Susţinem industria emitenţilor de tichete în dialogul cu autorităţile pe acest subiect şi solicităm Guvernului să păstreze sistemul de tichete de masă pe carduri restricţionate”, se precizează în comunicatul HORA din această săptămână.